måndag 30 september 2013

Arbetsplan

Arbetsplan

Bakgrund

En kväll var jag på middag med en person som satt i utbildningsförvaltningen i en kranskommun till Göteborg. Enligt personen är kommunpengar bortkastade i frågan att investera dem i iPads till skolor. Argumenten var att det inte finns någon klart riktmedel eller system för att integrera iPads i skolorna. Detta väckte frågan om det faktiskt finns skolor som lyckats att anpassa tekniken till lektionerna, och hur går de till väga?
Lärare och elever har alla olika uppfattningar kring investeringar av iPads i skolmiljön. Jag är nyfiken hur väl investeringarna ger avkastning, det vill säga, högre betyg eller ökad kunskapsförståelse. I mitt arbete vill jag även ta reda på hur aktivt skolorna och lärarna arbetar för att integrera tekniken med undervisningen. 

Syfte och problemformulering

Syftet med arbetet är att undersöka hur skolorna i Storgöteborg med iPads, arbetar för att integrera tekniken med undervisningen och vilken effekt läsplattorna har gett, både bland elever och lärare. I detta arbete skall man sedan kunna urskilja ett svar kring vad läsplattor ger för utfall i skolmiljön bland elever och lärare.

Genomförande

Undersökningen kommer ske bland sammanlagt fyra skolor. Två gymnasieskolor och två lågstadieskolor. En bred åldersgrupp kommer ge ett bättre perspektiv på hur iPad används i skolundervisningen. 

Mina två huvudfrågor genom arbetet är:

Vilka nya arbetssätt tillämpas/finns med iPad, samt vilka begränsningar har dem i arbetet?

Vilken effekt har tekniken haft på eleverna?

Jag kommer besöka gymnasieskolorna och lågstadieskolorna och genomföra intervjuer med lärare och elever. Intervjuerna baseras på mina två huvudfrågor, där tillfaller även ett antal underfrågor. På besök hos gymnasieskolorna ska jag intervjua elever samt lärare – hos lågstadieskolorna kommer intervjuer endast ske med lärare, eftersom frågorna kan vara svåruppfattade bland yngre barn. Hos minst en gymnasieskola och en lågstadieskola ska jag aktivt studera undervisningen med iPad under ett lektionstillfälle. Informationen kommer sedan analyseras och utmynna med reflektioner vad som är fördelar med iPad och var den brister i lärandet, samt egna tankar kring hur man skapar ett fungerande inlärande. Genom att intervjua elever och lärare får man två olika perspektiv på hur iPad används i skolan och omständigheterna kring läsplattan.  
Frågeställningarna baseras på material från liknande undersökningar jag tagit del av.

”The digital silver bullet? iPad som verktyg för digitalt lärande -Mathias Mähler”
”Utvärdering av Ipad-satsning i Stockholms stad – Jan Hyllén”

Arbets- och tidsplan
V.41 Skolorna i arbetet ska vara kartlagda.
V.42 Besök hos skolor
V.43 Besök hos skolor
V.44 Besök hos skolor
V.45 Sammanställning av material och analys med egna reflektioner. 

måndag 23 september 2013

Gymnasiearbete 2013  

IT:s påverkan på den moderna skolan